Zit u in nauwe schoentjes  als het op veiligheid aankomt?

WAT ZEGT DE WET?

Veiligheidsschoenen moeten voldoen aan specifieke voorwaarden en essentiële veiligheidseisen. Het  zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) van categorie II, zodat een onafhankelijke keuringsinstantie (een zogenaamde ‘aangemelde instantie’) moet tussenkomen vooraleer het product op de markt mag worden gebracht.

De producten moeten ook voorzien zijn van een CE-markering en gebruiksinstructies.

De veiligheidsschoenen die in overeen-stemming zijn met de vereisten van de geharmoniseerde norm EN ISO 20345:2011 “Persoonlijke beschermingsmiddelen – Veiligheidsschoeisel” worden geacht veilig te zijn voor de risico’s die door die norm worden gedekt.

DE OVERHEID STELT EEN VOORBEELD:
25 VEILIGHEIDSSCHOENEN UITVOERIG GETEST

In 2016-2017 voerde de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie (FOD Economie) een controlecampagne om de conformiteit van veiligheidsschoenen te controleren.

25 modellen werden getest. De technische testen werden gedaan door een testlaboratorium in Frankrijk. De veiligheidsaspecten die werden getest zijn de schokbestendigheid, de pletbestendigheid, het chromium VI-gehalte, de perforatiebestendigheid en de antistatische eigenschappen.

De uitgevoerde testen toonden aan dat 12 van de 25 geteste veiligheidsschoenen in overeenstemming waren met de geselecteerde punten van de norm.

Ongeveer de helft van de veiligheidsschoenen faalden voor de antistatische eigenschappen (10 van de 25), gevolgd door de schokbestendigheid (8 van de 25). Vijf schoenen faalden voor de test van pletbestendigheid en één model voor de perforatietest. Er werd geen enkele tekortkoming vastgesteld voor het chroom VI-gehalte. Drie producten faalden op het vlak van schokbestendigheid, pletbestendigheid en antistatische eigenschappen. Die modellen werden in de hoogste risicoklasse ingedeeld. Bovendien werden ook andere lidstaten in de EU geïnformeerd over de aanwezigheid op de Europese markt van producten die een ernstig risico vertonen.

We geven jullie dit voorbeeld mee om aan te geven dat het voor de overheid menens is om komaf te maken met goedkope en niet-conforme veiligheidsschoenen.

- Bron : FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie - publicatie https://economie.fgov.be/nl/publicaties/controlecampagne

WAT HEBBEN ONZE PARTNERS TE VERTELLEN OVER VOETBESCHERMING ?

MTS Bionic Motion

M-TECH SERIE ZET 100% IN OP DE ERGONOMIE VAN UW VEILIGHEIDSSCHOEN

Met de gloednieuwe M-Tech reeks benadrukt MTS het belang van de ergonomische eigenschappen bij de keuze van de juiste schoenen. Deze serie is ontwikkeld op basis van zeer uitvoerige testen in de bouwsector, automotive en luchtvaart industrie.

De M-Tech serie is zeer licht (600 g, 20% lichter), flexibel en breed met een goede voetbeweging, wat zorgt voor een zeer goed middelpunt van balans. De goede schokabsorptie met nieuw anti-twist systeem voor enkel- en hielsteun is een fundamentele kwaliteit om de problemen van rug- en kniepijn te voorkomen! De schoenen uit deze serie voldoen verder ook aan de normen op het vlak van 3 uitdagingen :

  • elektrostatische ontlading (ESD) (EN 61340)
  • antislip EN ISO 20345:2011 SRC
  • orthopedische inlegzool (DGUV 112-191)
MTS Constructor Motion
Sixton Peak werkschoenen
sixton ranch

HOU DE VOETEN DROOG !

Bij bestaande technologieën voor het waterdicht maken van schoeisel wordt een membraan gebruikt in de vorm van een sok. Deze membraan sok kan niet aan de binnenzijde van de schacht worden bevestigd waardoor het vocht zich ophoopt tussen het leder en de membraan.

OutDry past een techniek toe waarbij de waterdichte membraan direct op de binnenzijde van de schacht wordt geplaatst. Hierdoor wordt zo goed als elke kans op het binnendringen van water uitgesloten.  Wat zijn nu de voordelen van dit Outdry membraan :

  1. De schoen blijft licht qua gewicht én gaat ook sneller opdrogen.
  2. Aangenaam en hygiënisch draagcomfort dankzij bijzonder ademende en zweet absorberende eigenschappen. 
  3. Zeer elastisch en flexibel, dus ook langer functioneel.

Samen
sterk aan
't werk

Vancanneyt

Spoelewielenlaan 8
8860 Lendelede

De Stalen Greep

Bedevaartstraat 53
8700 Tielt

De Nieuwe
Gouden Spade

Zwaanhofweg 3
8900 Ieper
Pro@Work samen sterk aan het werk

Pro@Work
Samen sterk aan 't werk